Aangenaam verrast door de iphone app IGGIS (Interactief Gemeentelijk Geografisch Informatiesysteem). Ook beschikbaar op Android. Niet meer zoeken in gemeentelijke websites waar je door de bomen het bos niet meer ziet, nu gewoon alles* bij de hand. (* voorlopig beperkt tot bekendmakingen)

Het weergeven van deze informatie staat of valt met het beschikbaarstellen van de up-to-date informatie. Dus wederom ’n pleidooi voor #opendata. En nu maar hopen dat de provincies snel volgen.


In een volgende versie gaat de ontwikkelaar  nog meer informatie toevoegen, zoals lokale informatie en een module Melding Openbare Ruimte. Zit er een stoeptegel los dan kun je dit melden. Euh… waar heb ik dat eerder gehoord. Lijkt verdacht veel op verbeterdebuurt.nl maar daarbij moet je, via de internetsite, zelf je locatie opgeven. Maar wacht eens even nietok gebruikt wel exact hetzelfde principe (meldingen op basis van locatie via mobiel). Zie onderstaand filmpje:

Met betrekking tot meldingen in de openbare ruimte, kan ik concluderen dat de markt heel goed in staat om goede interfaces te ontwikkelen. Gemeenten kunnen zich dan nog het beste focussen op een efficiënte en effectieve procesafhandeling aan de ‘achterkant’. Komt de dienstverlening alleen maar ten goede in mijn ogen. Overheidswebsites blinken nu eenmaal niet uit in goede gebruikers-interactie. Elke aanpak staat of valt met goede afspraken met gemeenten. Als je ’n melding maakt en de gemeente reageert niet dan verliest zo’n applicatie elke waarde.

Ben benieuwd welke applicatie volgt en/of gemeenten bereid zijn om aan te sluiten bij ieder initiatief, dus meldingen via meerdere kanalen accepteren.