BZK overweegt ‘IT Dashboard’

5 januari 2010

Om transparantie en inzicht te bieden in de grote ICT-projecten in Nederland overweegt de Rijksoverheid de inzet van een website naar het voorbeeld van het Amerikaanse IT-Dashboard. Dat heeft het ministerie van BZK bevestigd tegenover Webwereld.

Voortrekker van een dergelijke site is Rijks-CIO Maarten Hillenaar, die er dit najaar tijdens een ontmoeting met zijn Amerikaanse collega Vivek Kundra over sprak. Of en in hoeverre de code voor de site rechtstreeks wordt overgenomen, kan een woordvoerder van BZK niet zeggen. Wel zou de invoering nog dit jaar kunnen plaatsvinden.

Het IT Dashboard in de VS geeft zicht op zo’n 7000 ICT-projecten bij de overheid, incllusief de uitgaven en de overschrijdingen in geld en tijd. Ook is te zien welke leveranciers er bij de opdrachten betrokken zijn.

Erg goed nieuws in de context van #opendata en #openoverheid. Dus allemaal duimen dat dit doorgaat. Het zou ’n mooi begin van het nieuwe jaar betekenen! Overigens zou ik er ook voor willen pleiten om dit dashboard niet te beperken tot het IT-domein maar het ook andere beleidsterreinen te laten omvatten, zie hiervoor ook het amerikaanse voorbeeld.